Muzeul Severeanu
camera nr. 5 | obiecte de lemn tratate cu radiatii ionizante
Camera face parte din partea muzeala a casei Severeanu, prezentand un plafon casetat decorativ de lemn, cu semibaldachin decorativ pe stalpi de lemn sculptati. Peretii sunt imbracati pana la h= ~ 2 m cu lambriuri de lemn casetat. Suprafata camerei masoara 40,6 mp.

S-au constatat urme ale unor interventii anterioare iar doua din cele trei usi ale camerei au fost inlocuite anterior.

Usa dinspre camera 6 prezinta atac biologic de Coniphora Punteana, iar pe acelasi perete s-au identificat in structura lemnului forme de putregai brun si galerii de Anobium Punctatum, mai ales in zona inferioara, spre pardoseala, unde, in anumite parti structura lemnului este grav afectata.


Foto1


Foto 2

Ansamblu asupra zonei 3 cu deschidere
spre camera nr.6
(foto 1)

In partea superioara a lambriurilor exista unele lipsuri ale
ornamentelor, acestea urmand a fi completate, realizate din aceeasi esenta lemnoasa, folosindu-se ca adeziv pentru prindere clei organic (foto 2).

Foto 3 - detaliu de friza cu orificii de zbor.


F oto 3


Foto 4


Foto 6

 


Foto 5


Foto 7


Ansamblu asupra zonei 4; zona are in lungime 2,82 m
(foto 4)

Aceasta parte a camerei este serios afectata de atacul biologic.

In partea inferioara lemnul are aspect putred iar ca si constitutie este buretos (foto 6, 7). Se pot observa galeriile de insecte xilofage din interiorul structurii lemnului. Apar orificii de zbor si mai sus pe suprafata lambriului (foto 5).

Foto 8
 

Ansamblu zona 5 (foto 8)

Zona 5 este situata pe peretele exterior si prezinta deteriorari cauzate in mare parte de umiditatea de capilaritate si de infiltratie.
Exista lacune in structura lemnoasa ce prezinta urme ale unor interventii anterioare - chituiri deteriorate. Datorita sensibilitatii structurii lemnului in vecinatatea nodurilor, acesta a fost mai usor deteriorat, ajungandu-se pana la pierderea integrala a zonei.Foto 9
 

Detaliu element decorativ partea superioara - zona 5 (foto 9)

Element decorativ desprins (probabil de un factor mecanic) care permite observarea sistemului de prindere a acestor elemente (cu ajutorul tintelor)- foto 9.

Foto 10 - detaliu de suprafata cu urme de scurgeri.


Foto 10Foto 11
 

Zona 6

In partea inferioara, spre podea, la fel ca in zona 3 se poate observa urma unui atac biologic, lemnul avand aspect buretos si intalnindu-se orificii de zbor (foto 11).