Examinarea microbiologica a produselor farmaceutice pe baza de plante, cu administrare orala (European Pharmacopoeia, Cap. 2.6.31 - Microbial examination of herbal medicinal product for oral use and extract used in their preparation)

  1. Teste de numarare microorganisme aerobe (in acord cu Eur. Ph., Cap. 2.6.12): testul permite numararea totala a microorganismelor aerobe TAMC (Total Aerobic Microbial Count) si  a fungilor TYMC (Total Combined Yeast and Moulds Count). Prin acest test se determina daca un produs, substanta activa sau materie prima, testate se incadreaza in limitele microbiologice cantitative stabilite in specificatia tehnica. Rezultatele se exprima ca numar de UFC (CFU – Colony Forming Units) prezente per g sau ml de produs.




  2. Teste de determinare microorganisme specifice

    - E. coli – teste de determinare semi-cantitativa – (Eur. Ph., Cap. 2.6.31 - E. coli – enumeration test: semi-quantitative test – most probable number): rezultatul se exprima ca numar probabil de bacterii per g sau ml de produs.
    - E. coli – testarea prezentei (Eur. Ph., Cap. 2.6.31 - E. coli – test for absence): rezultatul se exprima ca prezent / absent per g sau ml de produs.



    - Salmonella sp. – testarea prezentei (Eur. Ph., Cap. 2.6.31 - Salmonellatest for absence): rezultatul se exprima ca prezent / absent per 25 g sau 25 ml de produs.



    - Bacterii gram negative tolerante la medii cu bila - teste de determinare semi-cantitativa (Eur. Ph., Cap. 2.6.31 - Bile tolerant gram-negative bacteria; enumeration test: semi-quantitative test – probable number method): rezultatul se exprima ca numar probabil de bacterii per g sau ml de produs (interpretare conform tabel 2.6.31.-2).